TRAVEL – BANGKOK 2009[HARI PERTAMA.1]

Orait, post blog kali ni aku akan ceritakan serba sedikit tentang kegilaan baru aku. TRAVEL! Yup..sejak kebelakangan nix tau nk ckp ape tapi amat2 suke utk travel! Skang kite cite pasal pengalaman yang aku dpt masa pegi Bangkok tahun lepas. Tarikh sekitar 2 hingga 5 disember 2009. Masa tu tgh amanlah..org tgk hepi2 nk sambut krismas…post pasal travel ni akan lebih byk gmbr. Yela nk share dgn korng2 sume kan…ade rezki nnti korng blh dtg ke Bangkok. A great place to travel! Entry pasal travel ni aku akan buat ikut hari aku kat satu2 tempat tu…sng nnti korng blh plan elok kalo nk ikot lah kan.ok enjoy!

FLIGHT – kali ni aku amek MAS. Sbbnya aku last minit br dpt kmfemkan dgn romano yang aku dpt join dier g sana. Kire temnalh dier kan. Dier g konferens, aku plak g jalan2..hehe..lg 1 sbb amek MAS sbb bile bandingkan dgn AirAsia lebih murah. Yela sbb dah last minit kan? Tiket around RM500++ cmtu xsilap ah..seperti biase servis MAS thumbs up! Hahahha..aku makan segala jenis makanan yg ade dlm flight tu..kecuali alcohol bev lah kan..mana boleh. Haram. Tapi mamat2 omputih tu mmg enjoy abes. Yela in-flight bev..FREE FLOW! Dasatkan..alih2 kuar flight mabok terus! Hahaha..

KETIBAAN – bagi sape yang xtau nama airport Bangkok adalah SUVARNABHUMI AIRPORT. Tp org pronounce as SUVARNABHUM… xtau sbb ape. KLIA lg lawa! Hahaha…sampai2 je, after krng lepas imigresen, amek beg ape sume, terus ke stesen teksi / bas. Waktu tu lrt dr airport xde ag..tp skang aku rs dah ade da. Naik teksi yang berdaftar ye. Jgn nk ngade2 naik teksi ulat tu. Kene cekik darah nnti ko gak yg membebel. Kat stesen teksi tu nnti korng ckp je dgn org yg jaga kaunter tu dier akan dptkan teksi utk ko. Jgn risau. Teksi sume hebat2…Nissan, Toyota. Mmg selesa habeslah.

TIP : KALO DI NGR ORG, KORNG NK CALL2 MALAYSIA, BLI SIMKAD DIORNG. MURAH! Itu yg romano buat. Aku x, huhu..hasilnya balik2 malaysia bil paham2 jela..hahaha….

HAHAHA..aku rs korng nmpk ape yg aku nmpk. Hehehe..nk wat cmne kan, dah Negara diorng tu industrinye…

Ni teksi yang aku naik, mmg best. Selesa sgt2…pemandu dier blhlah ckp English skit..sporting jugak! Hehe..n 1 more thing, dier bwk teksi mmg berdesup ok! Aku smpi gerunlah. Dier tibia skali 140km..mmg gugur japlah jantung ni..hehe…yg korng tgk clear smcm je trafik kat bangkok tu kan, jgn tertipu! Haha..tu sbb jln ni adalah jln highway. Nnti aku tunjuk kat korng betapa dasatnya jem kat Bangkok..perjalanan ke hotel yg terletak di tgh2 bndr Bangkok adalah dlm 300 – 400 baht. Dlm RM40.

Ni resit yg korng wajib amek kat stesen teksi tu. Resit ni penting, coz dier ade state destinasi, pemandu, kereta jenis ape, mcm2 lglah. Dpt n simpan je.

Ok kat bwh ni pemandangan sepanjang dlm perjalanan ke hotel. ENJOY!

PEMANDANGAN KOTA BANGKOK

Selain teksi dan bas, kat Bangkok ade tambahan pengangkutan. Yang atas tu, korng blh naik motor! Fungsi asas sama mcm teksi, berganda murah dalam 10baht = RM1, tp diorng ni bahaya. Laju + skill mencilok yang amat2 dasat. Bygkan smi dlm Wikipedia ade ckp, pernah direkodkan eksiden tercabut lutut sentiasa berlaku sbb pencilokan diorng ni. Dasat kan? Yang kat bawah tu plak namanya TUK TUK. Digerakkan gune MINYAK TANAH! Hehe…laju + pantas + selamatlah jugak + murah! Tp kene hati2 dgn diorng ni, kdg2 diorng suke bwk korng g kedai2 agen diorng. Tp korng jgn takot, diorng pg just nk dptkan kupon je nk ditukarkan dgn minyak. Diorng just nk minx tlg korng masuk kedia, browse, then kuar je. Tu je. Hehe…seharian aku round Bangkok aritu kene 400baht.

YES THIS IS BANGKOK! Hehe..jem dlm Bangkok mmg dah jd lumrah. Blh dikatakakan 24 hours ok Bangkok ni jem! Gmbr atas tu ms dlm pejalanan ke hotel. Dr tempat tu nk ke hotel kalo jln adelah dlm 10min tp aku ade kat dlm kete tu almost 45min! hahaha…tgk dgn pasrah je meter teksi. Hehe…gmbr bawah tu plak ketika subuh dinihari kat Bangkok. Sng cite Bangkok ni mmg kota JEM lah!

TO BE CONTINUE…….

Advertisements

~ by abbazsmakl on June 20, 2010.

2 Responses to “TRAVEL – BANGKOK 2009[HARI PERTAMA.1]”

  1. huhu best giler… neway. thanks 4the info. tetibs taknak pegi bangkok

    • ni br skit. nnti sy update lg..xlarat plak nk tulis..hehehe..aritu AA ade wat promo. skang bangkok tgh recover balik dr war aritu. hotel n tmpt2 shoping mmg diskaun abes2san utk tarik pelancong dtg..

      jap2..nape xnk pegi bangkok? hehe..bangkok best!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: