REVIEW AJL KE 23 [2009]

hm..maybe ada yang kata aku dah terlambat untuk cakap pasal mende nih kan..tp aku xkire aku nk review gak..hehehehe

nih pandangan peribadi aku ttg ape yg berlaku sepanjang AJL tu.

PERSEMBAHAN PEMBUKAAN

1. stomping dance : ntahlah..xsuke sgt. kualiti tarian mcm xkonsisten..lagi2 sbb nmpk mcm berterabur kan..so xberkenanlah sgt..biase2 je kot..

2. ONE NATION EMCEE : ha..part nih aku dah start suke dah..bukan pd si stomping dance tu eh..tp pd persembahan si ONE tu..great.. terutama yg pompuan tu. lgpon pernah tgk diorng live kat JOMHEBOH baru2 nih kan..so rsnye mmg gempaklah..lg 1. cara dier perkenalkan lagu2 yg bertanding dalam lirik dier tu kan..NICE!

PERSEMBAHAN PESERTA

SOFAZ [BUKAN DI SINI]: yg part nih kan..sejak dr awal lagi ms diumumkan dier masuk final lg aku dah terkejut dah..terkejut bukan sbb yakin dier mng terkejut sbb ‘nape lah dier masuk’. heheheh. seyes sejak tahun lepas punye AJL kan..xtau nape kali nih lepas lagi masuk final. [jahat btol aku]. xdinafikan lagu dier edap sbb ade elemen lagu2 indon cmtu [sb tu kot ally iskandar ckp diorng nih mcm nk menerobos pasaran indon]. cume in terms of lyric xsekuat mane kot. lg2 suara si vokalist dier tukan ms AJL lepas nyanyi mcm nk xnk bg org dgr jekan..hehehe

BINTANG : 5 DARI 10

AIZAT [LAGU KITA] : hehehehe..hope my gf xmarahlah dgr review nih..MUAHAHAHAHAH. piano diawal permulaan mmg bagus untuk lagu jiwang2 cmni. untuk membangkitkan mood. then bile kamera start shoot dekat muka dier..hohoho..dah mula dah start aku mengomel. hahahaha. untuk aizat – xtaulah nape serabai lah. serabai. heheh..dan aku xboleh nk tahan imej cmtu..hehehe. lg 1. mainan emosi dlm lagu tu xmenjadi. emosi hanya pd suara. bukan pd mimik muka dan penghayatan. penghayatan kurang skit. but seriusly to say lah kan..lagu nih mmg sedap. in terms of melodi n lirik. good job utk org yg baru masuk industri nih. tapi awas aizat : AKU AKAN KEJAR BERAT KO DIET! HAHAHA..INT KO TURUN 40 KG EH? TUNGGU AKU! [mungkinkah sbb nih aku membenci dia? hahahha..maafkan aku…

BINTANG : 7 DARI 10

AIMAN [DUSTA BERKALANG] : ha..yg ni pelik2..suara mengaduh pompuan diawal persembahan tu sdg mnangis ke sedang ehem2? pelik btol cara dier meratap tu..bapak aku bile nmpk pemain perkusi pkai cmu dier dh gelak tahap ganas dah..pastu bile nmpk si aiman pkai mcm tu guess what 1 rumah gelak! HAHAHAHA. mcm xtaulah nk ckp pape..sarat sgt..sgt2..rimas..dgn bulu2 yg panjang melangit tu kan..huhu..nsb baek suara ok. ala ade lahjah arab tu oklah kan..

BINTANG : 5 DARI 10

FAIZAL TAHIR [COBA] : arghhh!!!! gitar dier tu very distracting..permulaan sesi nyanyi2 yg penuh emo..penghayatan bagus cume part gitar tu la..slack btol. lirik dan melodi sedap. mmg berentap sesama sendiri lagu2 dier..lagi 1. dier pkai kaler2 kuku tu kan? boleh ke oi faizal? huhu…aku xberkenan bab tu. rock2 beb tp jgn nk langgar2 eh..xboleh!ok..next!

BINTANG : 7 DARI 10

ESTRANGED [YANG PERNAH] :  aku makin lama makin suke diorng nih..lagu mmg upbeat abes. salute bab tu.. tp membiarkan rich sorng2 dgn yg laen berada di belakang tabir tu lama sgt mcm anti-klimaks tau..aku smpi  tahap naek bosan tgk rich sorng. then nk kira one,two, three plak baru tabir tu nk turun. dh xde unsur kejutan dah sbb org dah tau after three tu mesti tabir tu akan turun punyelah. kan2? tapi tabik spring kat drummer dier lah. the one and only drummer kat malaysia nih yg kene ‘MAD COW DISEASE!’ hahahaha.. mmg suke sgt tgk dier maen drum tu. naseb baek lah xpatah kayu tu kan..kalo shoot drummer tu je aku rasa dh cukup kot..hahaha..rich pon persembahan mcm dah xrich je..hehehhe

BINTANG : 6 DARI 10

AYU [HANYA DI MERCU] : aku tgk dier live ms dier mng OIAM dulu. dier mmg hebat. suara sedap. mana ade artis yg blh bawak lagu Jac dgn baek dgn style sendri? hanya AYU sorng je. imej baru (rambut) huhu.mmg mengejutkan btol rambut dier tu. oklah..so-so je. xde kezutan mana pon. but dr segi nyanyian mmg bertambah bgs..dgn lirik dan lagu yg sedap tu aku suke! teringt masa dier nyanyi ms dier mng OIAM dulu..tahniah AYU!

BINTANG 7 DARI 10

ZAHID DAN HELIZA [DOA DALAM LAGU] : serius xsangka kolaborasi diorng menjadi. zahid best! suara dier mmg best sejak mng untuk lagu filem ape ntah tu yg mcm ala2 timur tgh tu kan..mmg tau bile dipertanggungjawabkan untuk ganti mawi untuk lagu nih kmfem suara dier sedap. heliza pon xsangka sora dier sedap. xde sape nk highlitekan yg dier artis kedua kan yg pkai tudung full beraksi di final AJL after aishah. maaf Dato’ siti tu bukan tudung.so dier xtermasuk. hhahh. serasi bersama. tu dpt aku simpulkan persembahan diorng.

BINTANG : 6 DARI 10

FAIZAL TAHIR [SAMPAI SYURGA] :  lagu yg mmg kuat dr segi lirik dan lagu. mmg sedap sgt..persembahan amat unik. xpernah org wat cmtu..bak kata review2 lain..’macam tgk video klip’. dgn koir lagi..huhu..mmg terpaku tgk. yela sbb xpernah org wat mcm tu. rambut kene gunting, ade angin live, ade mcm2 lah..azmeer ckp’mmg layak dpt persembahan terbaek sbb xramai org ade fokus n tumpuan mcm tu’. yela diganggu2 ketika menyanyi sume. persemabahan yg penuh penghayatan dan emo dr faizal. TAHNIAH! [org siap bg staning ovation ag kan..]

BINTANG : 8 DARI 10

SPIDER [BILA NAK SAKSI] : aku personally xsuke lagu nih..so xtau nk komen pape.kang kuar plak ayat2 yg xsedap didengr..hahahaha..but lirik lagu kuat mmg sbb aku xsuke lagu2 slow mellow cmtu kot..hehehe.

BINTANG : 5 DARI 10

STACY [AKU STACY] : dah agak dah persembahan dier..mmg stacy nih stamina gajah agaknye. gile btol dr awal smpi abes menari jeh. dh tu plak menyanyi ag..mmg kuat stamina dier nih. avril lavigne or britney malaysia? huhu..mmg dier menari stylo btol. troskan menari + menyanyi eh stacy! good!

BINTANG : 7 DARI 10

ZIANA ZAIN [DINGIN] : kak ziana buat come back dgn bergaya skali. tp mcm agak2 dah semput skit kan..tp pape pon xde sape2 yg blh menjerit mcm kak ziana tu. kalo aku ada kat sane kmfem2 kot meremang dgr dier tarik tu kan? but she eventhough xmng kan..dier dah level laenlah..diva dah pon..

BINTANG : 6 DARI 10

MEET UNCLE HUSSEIN [LAGU UNTUKMU] : dlm persembahan diorng nih hanya penghayatan je aku suke. yg diorng conteng2 n cat muka tu kan..mmg berhasil..menambah unik dlm persembahan diorng. tp bab yang syok sendri n nyanyi off key sume tukan..seperti biase aku xsuke. hahaha.tp bdak2 skang suke indie kan..aku pon xpaham..hehehe.

BINTANG : 7 DARI 10

FARAWAHIDA [PERSOALAN CINTA] : ery colourful. mengambil semangat CNY kot.. tu je yg interesting sambil persembahan er hu tu kan..mmg best lah..

BINTANG : 6 DARI 10

ELYANA [KALIS RINDU] : nih lg sorng. xpaham nape dier dpt masuk final. hehehe..pastu dgn nk wat aksi ngade2 tu kan..ko tu dh besar elyana. bile ko wat cmtu der xnmpk life. nmpk fake n ngada2. tp aku salute ko nyanyi dgn keadaan duduk tu. jarang org blh wat cmtu. tu jela kot yg aku suke. yg laen x. muahahaha!

BINTANG : 6 DARI 10

PERSEMBAHAN ILUMINASI MUZIK

kemunculan jac, Mnasir dan Jamal abdillah xperlulah dipertikaikan..mmg SUPERB! kemunculan adik2 IDOLA KECIL tu [wada, haqiem dan hafiz] tahniah. sbb bukan sng nk wat kemunculan mega di massa dlm pentas yg serba agung tu. tp syg..aku xbajet wada mng sebenrnye..ade lg yg patot mng masa final tu. sape ntah nama dier..xingt. tp nk katakan diorng nih pelapis terlalu awal kot..hehehe..[suara pon mayb xpecah lagi kan] so terlalu awal lah. hahahaha.

KEPUTUSAN !

pemenang AJL 23..TAHNIAH!

pemenang AJL 23..TAHNIAH!

  • JUARA LAGU : MEET UNCLE HUSSEIN [LAGU UNTUKMU]
  • POP ROCK : MEET UNCLE HUSSEIN [LAGU UNTUKMU]
  • BALADA : FAIZAL TAHIR [SAMPAI SYURGA]
  • ETNIK KREATIF : FARAWAHIDA [PERSOALAN CINTA]
  • PERSEMBAHAN TERBAIK : FAIZAL TAHIR [SAMPAI SYURGA]
  • VOKAL TERBAIK : FAIZAL TAHIR [SAMPAI SYURGA]

komen : sume yg aku predict mengena kecuali juara lagu, pop rock dan etnik kreatif. untuk juara lagu aku target faizal tahir dgn sampai syurga nya. pop rock tu antara MUH or ESTRANGED lah. dan etnik kreatif antara aiman atau zahid-heliza. tp tu jela yg mengena. hehehe. korng perasan or x..etnik kreatif dimenangi oleh bukan lagu irama malaysia, malah 3 pesertanya bukan dtg dr irama malaysia malah dari pembawa aliran world music. korng ingt x satu ketika dulu napa waheeda x dibenarkan masuk final padahal ketika itu lagu dier antara yg terbagus? sbb dier world music bukan irama malaysia. korng bayangkan if waheeda still ade skang..korng rs dier blh sesuatu yg mengejutkan x?

FUH..review yg panjang?

setuju? xsetuju? bincang di komen! nih pendapat aku!

hahahahaha..wassalamz..tq kerna membaca!

Advertisements

~ by abbazsmakl on January 26, 2009.

2 Responses to “REVIEW AJL KE 23 [2009]”

  1. Nak komen? Letih aku. Ko bace jer la kat cni –> http://iraziz.blogspot.com/2009/01/ajl-23-yeay-meet-uncle-hussain-menang.html

    Yang penting, aku sgt2 hepi bila MUH menang. Dorg xder sumbang + off key sgt yer. Memandai jer. Ok jer dorg nyanyi.

    Aku actually suka gak Faizal Tahir, tapi x sesuka waktu dia dalam OIAM dulu. Hmm, ntah ler. Mybe sbb “Wakenabeb” dulu kot. Nampak diri dia yg sebenar mcm mana. Kah Kah Kah!!!!

    • diorng sumbang! indie grup same je sumenye! hujan ke ape ke same jeh!!! [jgn mare..]
      hehehehe…ade..cube ko dgr btol2..ade sumbang..
      xtaula sumbang ke or terlalu menghayati ke kan..
      yg part wakenabeb tu mmg aku xsuke ah perangai baran dier tu..tp dh barang org curi kan..
      lagi2 bende yg kita sayang..sape xbaran..kalo aku pon aku baham2 org tu..hehehe
      [tp cursing org bukan cara aku lah..aku baham2 jeh]..MUAHAHAHAAHA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: