RAHSIA DIET [versi1]

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA!!!

JOM DIET!
JOM DIET!

yearh!!! bertemu kita lg eh..di sebabkan sambutan yg terlampau hangat lah pasal entry diet nih [tq to all blog nih capai hits around 400 hits only for 1 week! aku suke~~tq kat korng sume!], okeh kali nih aku akan ceritakan kat korg cmne aku diet. but aku xkan citekan sumenye..aku akan gtau slow2..tp i’allah sume RAHSIA2 tu akan reveal completely i’allah dlm jangka 2 minggu. aku xnk gtau sume sbb kalo blh aku nk korng plan skit [ bg yg nk berdiet lah kan]. kang aku gtau sume kang..xpasal2 sume jump all the steps n start diet extremely[bahaya tau : jgn wat keje gle nk diet extreme!]. aku akan gtau exactly ape yg aku wat selama nih… start dr mula2 aku diet..mean dr november 2007..then the phase will increase bit by bit..

[alhmdulillah semlm turun lg sekilo : jumlah 34kg!]

okeh! org cakap kan langkah pertama untuk diet adalah ialah pasang niat kan? bagi aku x! langkah pertama untuk diet adalah BELI PENIMBANG!

yup..LANGKAH 1 : BELI PENIMBANG

this is the correct step bg aku..beli penimbang dulu..ha..beli jeh penimbang jenis ape pon. kalo kaya skit beli yg advance [ tp jgn la terlampau advance smpi yg hage ratus2 tu : kalo mampu xpe!] n kalo x..its ok utk start dgn penimbang biase..beli je dulu yg ade kat mydin ke, tesco ke, giant ke.. yg murah2 yg hage dlm rm20 tu. me start dgn tu. penimbang di mydin dgn hage rm20. seyes. xperlu mahal2.. HAHAHAHA [tp my GF ckp yg tu xelok termasuklah yg hage rm20 kat watson,guardin tu,die ckp beli yg mahal skit dr rm20 tu]. skang nih aku gune yg baek skit. beli kat SSF hage rm60. dier lg better sbb dier digital dan dier ade perpuluhan. so kite blh tgk perpuluhan berapa kita loss weight.

ha..kalo yg ni parah skit lah..hehehe

ha..kalo yg ni parah skit lah..hehehe

LANGKAH 2 : TIMBANGlah..ape lg..[hehehe]

then the hard part! hehehe..korng balik rumah, tutup pintu bilik, tutup tingkap n start timbang bdn..hehehe. kalo blh jgn pakai pape ms timbang tu [ha! mesti korng wonderkan nape nk kene tutup tingkap n bilik semata2 nk timbang bdn kan? : tula jawapannya!..hehehe]. seyes! timbang just tubuh korng jeh. jgn ade bnda lngsng..KISAH BENAR : ms ukur BMI PTD berat aku naek smpi 5kg padahal sehari sblm hari tu berat aku hnyelah 105kg jeh..baju,belt n mcm2lah mmg beri kesan pd berat tu tau..so timbang yg mcm aku nasihatkan td. so korng akan tau bape berat korng yg sebenarnye. HAAAA….ms tu kalo korng nk ternganga2, termenung2..silakanlah..bg aku mmg aku termenung. sbb selama nih aku mmg kmfem berat aku 115kg jeh. after timbang jd 138kg! seyes! terkejut beruk aku! jd trauma jap..btol..trauma..senyap je aku after tau berat aku ms tu. mcm2 mende terpikir dlm pale otak nih..nk buat tu..nk buat nih..ntah. putus harapan jap. lg best if korng dpt kira BMI korng skali. wpon BMI nih ade org pertikai xtepat..tp atleast dier dpt memberi gambaran kasar ttg keadaan bdn kite..dgn berat cmtu n tinggi pon xtinggi sgt aku terjatuh dlm kategori MORBIDLY OBESE!!!!! ape lg mmg termenung lah aku [termenung lg~~aish]. morbidly obese nih dah tahap serius tau. so pepahamlah if dah serius. mcm2 blh berlaku.

BMI calculator : http://www.mayoclinic.com/health/bmi-calculator/NU00597

LANGKAH 3 : baru PASANG NIAT!

ha..after tau berat n BMI tu kan..aku amek masa. untuk pk next step. sbb takot seh tgk angka2 tu. then ms nilah my GF bg semangat. dier ckp ‘trylah diet..i’allah boleh punye‘. utk pengetahuan korg dier pon ms dier g tau aku cmtu dier pon tgh pon diet..n she make it!! ms first time jumpe dier lain sgt..now laen gile ah! so dier ckplah..’jomlah diet same2. blh sihat’..n mcm2 lglah yg dier motivate aku [syukur..bertuah ada dier~~alhmdulillah]. so aku pasanglah niat nk diet..but early days mmg perlahan amat2 perlahan. sebulan nk turn sekilo pon payah tau. so pasang niat untuk diet. ape pon niat korng, niatlah elok2. tp jgn lupa letakkan pengharapan tu pd Allah. sbb dier je yg boleh makbulkan prmintaan ko nk berdiet nih. jgn tingalkan Dia dlm ape keadaan pon eh! bagus!!! so untuk korng ni niat aku utk diet :

  1. nak kawen!! [hehehehe…kawen kene kecik skit bdn. baru blh pkai yg cntik2..kan2?]
  2. nak sihat [ini sudah semestinya!]
  3. nk jd PTD! [ni cita2 aku..so aku kene usaha utk loss weight]
  4. nk mintak keredhaan Allah – untuk senangkan beribadah sbgnya [serius bile bdn ko dh ringan ko akan lebih sng nk solat n mcm lah]

so tulah niat aku utk aku diet. ni la jd pegangan aku smpilah i’allah aku dpt capai ape yg aku nk. bawah 100kg or ideal at 80kg! i’allah.

LANGKAH 4 : MISI N VISI

okeh. mende2 misi n visi nih [aku lupe mana satu yg jngka pendek n pjg – sori! hehehe] penting. sbb dierlah yg akan mencorakkan hidop korng utk korng loss weight. btol. benda2 nih akan ada efek. sbb dier akan wat korng rasa lebih fokus n tersusun perancangan dlm mencapai berat ideal. korng akan jd lebih realistik dlm mencapai cita2 korng. okeh perbandingan kes :

KES 1 : dlm bulan X korng berazam untuk turun 4kg dlm bulan

KES 2 : dlm bulan x ade 4 minggu n korng berazam utk turun 1kg dalam seminggu untuk capai 4kg penurunan dlm bulan tu

ANALISIS KES [mcm law plak..hahahah] : kes 1 merupakan kes klasik di mana korng ‘amatlah bercita2 tinggi’ yg yakin korng akan turun 4kg dlm bulan tu kan. tp malangnya korng xde pelan jangka pendek. mean if bygkan dalam minggu ketiga korng hnya turun 1kg jeh drpd 4kg target tu..korng akan rs stress. sbb ape..sbb korng hny ade seminggu je ag utk turun 3kg..bg manusia biase mcm kita nih..mane boleh turun 3k seminggu. tu keje gile tu tau. berbanding kes 2. kes 2 ada pelan jangka pjg : turun 4kg dlm bulan x dan juga pelan jangka pendek : 1 minggu 1 kilo. dgn adanya pelan jangka pendek, korg akan lebih fokus dan strategi diet korng akan lebih tersusun. korng xpyh pon pk pasal 4kg tu. korng aim je dulu ‘okeh minggu nih 1kg jeh’. i’allah bleh’. jgn lupa rekod ur weight. rekod nih akan buatkan korng jd lebih bersemangat!. BOLEH PUNYELAH!!! YEAH BELIEVE IN YOU!!! sbb sy dh buat n sy berjaya smpi skang..alhmdulillah. smpi skang nih mmg my aim every week sekurang2nya ahad dah turun +/- 1kg. mean bangun pagi isnin nnti dengan angka baru. hehehe..bestkan? mulakan minggu dgn berat baru anda!! TAHNIAH!

YAKIN BOLEH!!!

YAKIN BOLEH!!!

LANGKAH 5 : MOTIVATE URSELF N ASK OTHERS TO MOTIVATE U!

ha..yg nih penting. utk diet motivasi n support mmg perlu. AMAT2 PERLU! anda perlu motivate diri anda. always bersangka baik dgn kebolehan diri anda! percaya yg anda boleh buat! ‘kalo orang lain [bazli? hahahah] boleh buat nape aku xboleh buat?’. always didik diri kita untuk percaya pd keyakinan diri. bina motivasi sendiri. sbb diet nih pasal diri sendiri punye usaha. so pepandailah kuat semangat. sy pernah je xde semangat tau. sy pernah sebulan berat xturun2..statik je berat tu. liat sgt nk turun. xtau nape degil sgt penimbang tu nk tunjuk angka baru. tp sy usaha jeh.. ‘kalo minggu lepas blh turun 1kg,nape minggu nih xboleh plak?’. usaha je..mybe xturun sbb kita mkn terlebih ke ape ke. then kita checklah diri kita sendri.

NEXT minx tolong orng laen utk motivate n support kita. nih melibatkan peranan org sekeling kita : family n frens, org tersayang xketinggalan our surroundings. minx mak, ayah, adik, abang, kakak support kita. btol! minx dirong support kita. motivate kita. bende nih penting..sbb masa mula2 nk diet dulu mmg pyh..siap ade org gelakkan ag tau..[gelak tu..bygkan if xkuat semangat? ape jadi?]. minx diorng support. minx diorng jg pemakanan kita..ingtkn kita slalu apa yg blh n x kita mkn. ingtkan kita jgn tergoda nk minum n makan bnda2 yg manis sume. kita perlukan support mereka. masa sy gtau my family dulu nk diet sume senyap je..then GELAK! HAHAHAHA!. now i laugh at them back! hehehehe. ajak kawan2 support anda. gtau nape korng nk diet. if dier kawan yg baek..dia akan support. percayalah! she will be ur unofficial diet planner. hahaha..ok? G TAU DIORNG KO NAK DIET! SKANG! hehehe..

LANGKAH 6 : PENGIRAAN KALORI

yup. kita TERPAKSA diet nih sbb kita dah mcm berdosa kat tubuh kita. makan ntah pape sesuka hati je kan..xjg pemakanan. so ketika berdiet nih lah kita kene mcm BERTAUBAT [btol ke konsep aku nih?] utk bdn kita. hahaha. kite berdiet sbb nk ubah cr pemakanan kita dr yg xsehat ke arah pemakanan sehat. okeh. aku rs korng xperlu paham ape tu kalori kan? just tau kalo byk kalori tu means makanan tu jahat! hehe. dier nk soh kita wat bdn kita saket sume. so JAUHKAN MAKANAN BERKALORI TINGGI! cmne korng nk tau makanan tu kalori tinggi or x? okeh nih ilmu yg aku blaja dr GF aku. [ingtkan? dier amek foodtech].

okeh untuk keperluan pemakanan seseorng manusia yg normal [mean kurus n sihat] adalah sebanyak 2000 kalori  sehari [ingt! ini utk yg kurus n sehat eh? aku nih gemuk!]. akuambil hanya sebanyak 1300 kalori sj sehari [sian officemate ms aku mula2 diet dulu..asyik2 dgr je aku membebel pasal 1300kalori nih]. aah. banyak tu je. mesti korng tertanya2 kan..cmnelah plak aku nk kire kalori nih. sng je. korng nk tau ape pekdahnye pengeluar makanan letak NUTRITION FACTS kat blakang bungkusan makanan korng tu..ha..sbb mende nilah. biar korng blh kire bape kalori korng mkn sehari. ikot regim nih..HANYA 1300 kalori shj sehari! kalori korng blh check dgn merujuk pd bahagian TENAGA/ KALORI yg ada unit KCAL tu..bukan KJ tau? KCAL. xcaya korng g amek pek2 makanan korng n cek.  dier ade 2 bhgn jugak..per xx gram or per serving. per serving tu slalunya per pack, per keping n dsb. then korng kirelah bape byk korng mkn..hahaha. cthnyelah kan…ayam KFC! sape yg selamba badak je mkn DINNER SET dgn rakusnya [angkat tgn!~~aku pon angkat eh. hehehe]. kalo korng nk tau, 1 keping ayam KFC tu bernilai 200 – 300 kalori bergantung pd saiz! bayangkan kalo korng mkn 3 = +/-800 kalori. ingt! nih xtermasuk lg kalori whipped potato, coleslaw korng tu. lg sedap kan dgn CHEESY WEDGES EXTRA CHEESE!!! fuh beribu xkira kalori! hahahaha. GERUN? SILAKANLAH!hahahaha..tp korng jgn tertipu plak kalo ade makanan yg declare THIS FOOD CONTAIN zero KALORI! hehehe..try korng cek garam (sodium), gula dier ke..komfem! tinggi punyelah! Contoh : air berkarbonat di pasaran : zero jeh kalori dier. tapi gula dier? paham sendri jelah kan..hehehe..so after dis misi : makan 1300 kalori jeh sehari. okeh?B4 makan tu bc lah eh nutriotion fact makanan tu…

fakta :

  1. base metabolic rate [BMR] -> BMR lelaki [normal] : 2000KCAL ; BMR gurls [normal] : 1800KCAL ( normal = untuk org yg melakukan aktiviti harian yang penuh]. if korng berehat je kan dlm sehari tu. mean kalo korng dok umah je.makan, tido je kan. korng punye BMR akan kurang drpd paras normal.
  2. 1kg = 3500 kalori. bermkna if korng nk kurang 1kg seminggu, korng kene kurangkan 500 kalori sehari. mean if korng punye base metabolic rate [BMR] adalah 2000 sehari, so korng kene mkn dlm 1700 kalori jeh

p/s : kalo ade pertanyaan pasal mende kalori mori nih..just rajin2kanlah tinggalkan komen eh. i’allah sy jawab.

LANGKAH 7 : PEMAKANAN DI AWAL DIET

ha..nih part yg plg penting kan? part yg aku rs korng sume tertunggu2 nih..hehehe. mencorak pemakanan di awal diet mmg  benda yg penting. disebabkan kita nk mengalami transition dr BYK MAKAN ke KURANG MAKAN! tp cmne kita nk MKN jugak tp secara sehat dan mengikut undang2 yg telah kita buat td ; 1300 kalori sehari~~ ingt lagi kan? [ke dah lupa nih? muahahahaha]. sy akan gtau ape yg sy wat..i’allah blh ikot kot. baiklah undang2 asas makan di awal diet adalah; MAKAN  + 1300 KALORI = MAKAN BNDA YG RENDAH KALORI lah! tu je jawapannya! hehehe. so tulah simple rule yg korng kene ikot. wajib ikot. korng kene berusaha cr makanan yg rendah kalori sbb pasti diawal diet korng xdpt nk kontrol food craving tu kan? so cr lah mknn yg rendah kalori. beli or buat sendiri. kalo korng nk beli ade jeh..cereal, oat n energy bar n macam2 ag. tp JGN LUPA NUTRITION FACTS! heheh..baca n buat pilihan sendiri. kalo nk mask plak..kurangkan minyak., grill, bakar, stim..tu je kot. hehehe…kurangkan santan jugak tau! masa awal2 diet tu..aku snggup amek tisu n sedut minyk dr kari ayam mak aku. hehehe. makan buah : lai, epal fuji, tembikai. kalo lapar je mkn buah. then lg 1 minum byk air kosong! minum byk gile. jgn sampai kembung plak. tp byklah. aku suke minum air koosng sejuk. so xde problah bg aku. aku pon jrg minum minuman bersusu pekat tu. ha..lg2 makan sayur! makan sayur tau! best ape..kdg xpaham nape org ckp sayur pahit. pahit ke? hehehe..

PILIHLAH!

PILIHLAH!

okinawa_diet_food_pyramid1

ISH GERUN!

ISH GERUN!

OK! RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL!

XSABAR NK TUNGGU KORNG TURUN 1KG YG PERTAMA! GOOGLUCK!

p/s : entri kedua akan menyusul nnti. mayb rabu or khamis. nnti kan eh? jgn lupe rajin2 tinggalkan komen!

tq korng!

take care n wassalamz!

SAPE TAU PISANG BATU?

sape2 yg tau pasal cmne nk dapatkan pisang batu blh gtau saya eh?
dier bukan pisang abu atau pisang awak tau..
nak wat kajian neh..tq!

Advertisements

~ by abbazsmakl on January 11, 2009.

28 Responses to “RAHSIA DIET [versi1]”

  1. Woit Bazli, baru nak berdiet ker? Well, good luck with it! Aku pon kena turunkan sket berat badan, takut overwight. Stakat ni masih under control lagi (aku test mesin weight n height kat Jusco, dia kata BMI aku NORMAL). Hahaha! The problem is, makanan2 kat UIA Gombak, most of them mmg makanan yg menggemukkan. Adoi la… Hmmm K ar, visit my blog at http://iraziz.blogspot.com yer.

    • aziz :
      ish xdelah br beridet..dah lama dah. dah 33kg dah ilang pon~~alhmdulillah.
      xkan masa knduri sheq ko xperasan kot? hehehe..
      makanan mmg menggemukkan..tp nk ke kita gemuk? xkan?
      so pilihlah mknan yg x gemuk! hehehe

  2. cheesy wedges EXTRA CHEESE~~~
    tetibe cam terasa tersindir hahahahah

    *update lagi n lagi n lagi eh!

    • nina :
      ish xde sindir sape2 lah nina..
      sy pon suke mkn cheesy wedges extra cheese tu..
      sedapkan? muahahahaha!
      tp xblh mkn slalu lah!
      goodluck utk loss weight!

  3. adeh yg nk kene timbang berat tu susah tu…
    xsanggup nk nengok angkanya….
    apepun sy nk jugak try….
    better slow then never….hehehe

  4. mula2 aku nak bgtau yg nasib kita mmg serupa..time aku g PTD,berat aku pun ditimbang extra 5kg!!siap mntk timbang lagi skali n result sama =(

    n aku nak tanya x ke susah nak tau pasal kalori2 ni if makan nasi bungkus belikat kantin ofis..camne tu??atau time mak masak,xkannak timbangberapa gram benda tu,brp gram benda ni..tlg explain..hehe

    • jed2 :
      kan2..mcm penimbang tu ade problem calibration kot. hehehe. extra 5kilo tu. byk efek kat BMI tau..hahaha
      utk kalori nih itu sbgai panduan cmne nk plan mkn kita. itu je. mmg yg bungkus2 kat kantin tu kan..xde masanya kita nk tau bape gram berat dier.. bape plak kalori dier..tp i bet u lah kan..if mee goreng cthnye lah kan..dgn minyak utk goreng ag..dgn mee yg berkarbohidrat tu kan..korng rasa..if korng tgh diet..korng nk mkn byk x? mesti xkan..tp xpe..aku akan lanjutkan persoalan nih kat GF aku..tgk dier respon cmne..nnti aku reply balik kat sini.
      tq for ur visit!

  5. ala..lmbat sgt laa

    nanti tunggu a few weeks..

    so,dpt la tau full tips..

    then baru try.

    wuakakak

  6. wow..seronok bace u punyer blog…very informative…berguna 4 me.. act im aween.. 23 years old.. im gurl…berat 68 tinggi 158..n im overweight..n nw im on diet,, tpkan dlm seminngu klu sekali je kite mkn fast fud.. is it ok?heheh i mmg xmkn nasi dlm seminngu tp mkn fast fud skali seminggu..xtahan la klu hang out ngn kekawan tp kite xmkn fast fud nih..so wats ur comment…tq

    • utk aween –>
      – welcome to my blog!! hehehhe..
      – alhmdulillah at least u found something interesting kan
      – FYI i ada state sejak bile i diet..tp mayb u xperasan kot..i star diet nov 2007. tp ms tu xserius. maen2 jeh. tp bile i start keje around mac 2008 i start serius n intensif.
      – utk fastfood tu plak..u tryla every 2 weeks br mkn..kontrol pelan2. every week tu xelok jugak. every 2 week n lama2 u xkan craving for fast food. even i skang ni pon kdg2 sebulan 1 kali je mkn fastfood..bile kuar dgn my gf lah..hahaha

  7. Dear Bazli, interesting page to read bro! I am Lina, age 32 and i am overweight too… with my height only 155, my weight 80kg is far too much! Before this, i’ve reached 65kg from 75kg by doing xtra excercise program at the gym only in few month!!!… but…. gagal untuk maintain n loose some more…. dah tak banyak kilos dah masa tue for me to reach a nice figure… ouch!!! now… agak sangat susah to get back to that excercise program due to masalah masa. but u have become my new inspiration. jom kita loose weight sama2? i pun target nak hilangkan 20 kg…. JOM?

    • JOM! I SAHUT CABARAN U! I pon alhmdulillah baru2 nih telah berjaya bawah 100kg..
      so pasni i akan mengejar next target 80kg..
      i’allah..
      xde istilah terlambut utk kite berusaha capai yg terbaek dlm idop kita. just try n jgn putus asa ok?
      goodluck!

  8. akum..minum air sejuk byk2 xmenggemukkan ker?

    • watie : hm..berkenaan nih sy kene buat research dulu lah..
      byk pendapat tau..xtau nk cerita mcm mane..
      i’allah nnti sy update ye..

  9. aku naik fedup la smpai puase tau demi nk loose weight nih!berat aku skrang 61.5kg,tinggi 152m..aku nk achieve smpai 40+kg..ble tlg advice mcmne nk loose weight secara sihat x?plsss….

    • watie : puasa perlu diikuti dgn pengawalan ambilan makanan dan juga senaman yg perlu. alhmdulillah sy puasa dan buat begitu..alhmdulillah stakat nih ok..

  10. slm semua,
    aku nk kongsi pengalamanku di bangku sekolah dulu smpai skrg,
    badan aku start naik bila pas sunat…
    masa tu dalam tingkatan 2…
    pastu naik lagi, ms tu aku x aktif sukan
    smpai form6 berat badan 103kg…angka tertinggi yang pernah dicatat dlm diari hidup aku..
    pastu bile dapat tawaran universiti aku masuk kokurikulum…
    kor-suksis cm kadet polis..
    masa traning aku jer kat belakang nk2 time jogging ramai2
    pastu aku tekatkan dalam hati nk diet….
    aku start jd mat saleh makan oat dengan nestum..
    nasik seminggu sekali..
    aku pun g gym g jogging….alhamdulilah badan aku skrg 86kg…
    kesimpulanyee…diet pemakanan mmg penting tp mesti disusuli senaman klu x hasil lmbt atau diet tinggal anganan jer…

    • tq saiful atas perkongsian anda, tahniah atas kejayaan anda..
      sy pon skang nih tgh usaha utk mencapai brat ideal dr 136 kg..
      skang dah 93kg alhmdulillah…
      tahniah!

  11. salam..
    sy rasa besemangat bla baca blog awk neh..
    bla la nk kurus..sy da 20kg lagi utk diturunkan ke berat ideal..
    waaa..banyak kn!!!
    selalu2 la update yer =p

    • tq faizah..
      i’allah sy akan cube update sebyk mungkin..
      2,3 menjak nih my life mmg bz btol2..
      i’allah update2 akan menyusul..
      maaf andai lama menanti ye…

  12. hai.. sy huda… ingat lg kot,kawan akasyah…. xsgke,mula2 nk cr info pasai diet seimbang sbb nk stat diet,search kt yahoo kuar awk nye blog…sy ingat lg,sy penah jumpk awk kt mid versi 100 plus3x and penah jumpk jugk versi sekarang,hehehe.. sgt impressed,fuh~
    memg sy bc tulisan awk sebijik2 xtinggal sepatah pun,hehe sy suke cra awak sampaikan info..ye la nk diet cra sihat dgn cr kontrol mkn je sbb nk bersenam bukn selalu dpt,ini pn da stat sem da sebulan xstat g bersenam…
    berat makin meningkat la,kapel ngn dia da 3 taun berat sy nek 15 kilo,hmmm~ sy xpenah mimpi pn berat sy bley jd kepala 7,haha..akhir taun lepas sy timbang 70,awal sem lepas nek 75,skang turun 72,bley maintain je,nk turun lg cm susah sgt..susah hati je
    rs sedey,tensen,rendah diri sume ade bila gemok ni.. selalu separuh jalan bila berdiet tp cr awak explain frm d beginning,yg bli penimbang,visi pe sume tu buat sy motivated..hehe pasni update pasai pola pemakanan plak k,ape yg awak mkn bekfas lunch diner k…
    sy akan try ikut 7 lgkah kt atas tu stat tomorrow…
    thanxs~

    • heheheh..tula..akasyah pon dh naik kan berat dier?
      xpe2..its bettr if both of u try diet same2..its interesing tau..
      rmantik ape nk xtvt bedua..hehhe

      i’allah, sy akan try update sekerap mungkin…GOOD LCUK ON UR DIET!

  13. thanks saudara!! gonna try it! tapi saya ni perempuan. mesti agak susah kan mo turun berat badan. sedih. saya pernah try. dalam 2 minggu tu saya turun 2.6kg. tapi rasa betul2 happy then saya makan macam2. lepas sehari tu makan macam2…saya sudah nda boleh berhenti makan lagi. sampai la sekarang..saya sudah jadi macam labu. addoooiiii…saya mahu taubat!! 🙂

    • jgn mcm tu. perlu kuatkan motivasi dan semangt anda. pastikan dptkan nasihat dari dietician. nk sng, g nearest hosp kerajaan dan minx tlg Dr kat sana utk bg khidmat nasihat! smg terus berjaya!

  14. salam.thnks wt blog ni…huhu sy nk cube brdiet nie….dri dulu nk cube brdiet tp ade je halangn kdng2 sy pasrah je ngn bdn cm nie….tp u bruntung ade org trsayg disisi u….tp xpe sy akn buktikn pd semua sy ajkn kurus target sy buln 1.7.2011 sy akn turun bert sebnyk 15 kg kebawah brgntung dgn usaha sy.bert sy skng 95kg dan tinggi 153.sy pon teringin nk wt bloged mcm u jg…..nk bantu org2 yg putus semngt mcm sy

    • jgn putus semangt! teruskan berusaha. yg penting niat dan fokus pd goal kita. i’allah blh! berusaha!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: