Malam malam macam ni suka tengok twitter ke facebook ke youtube ke blog orang ?

•October 17, 2011 • Leave a Comment

suke tgk diri sendri boleh? wahaha

SILA ISIKAN RUANG KOSONG DIBAWAH. SEKIAN. TERIMA KASIH.

Advertisements

amacam raya kali ni ?

•October 17, 2011 • Leave a Comment

raya kali ini sungguh bermakna skalis. =p

SILA ISIKAN RUANG KOSONG DIBAWAH. SEKIAN. TERIMA KASIH.

TRAVEL – BANGKOK 2009[HARI PERTAMA.2]

•June 21, 2010 • Leave a Comment

Okeh, meh kita sambung dr entry yg aritu.

Luckily Mr. Romano kite telah menempah bilik yg amat hebat. Semalam rm300!! Hehe…tp tu dier sponsor lah. Tq bro! hehehe.. nama hotel tu GRAND DIAMOND HOTEL SUITES BANGKOK. [http://www.granddiamondbkk.com/]. Ok, kalo krong ade baaaaaannnyyyyyyaaakkkkkk duit lah kan, aku sgt2 recommend hotel ni. Sbb hotel ni btol2 terletak ditengah kawasan shopping + Bangkok yang happening! Shopping complex yg hebat2 tu mcm SIAM PARAGON, CENTREPOINT, MBK sume are walking distance saje! Jalan kaki ke. Xperlu nk naik2 teksi ke hape. 7 eleven berlambak kat sini! Dgn sng korng blh dpt makanan halal. Jgn risau, kat 7E korng blh jumpe punye, just cr je food yg ade logo ni…

LOGO HALAL THAILAND [ade versi tulisan thai gak].

Mcm2 lah makanan yg aku jmpe, ade sardine yg perlbagai rs dan masakan, pizza, roti. Sng kata aku xlapar lah kat Bangkok ni. Tp jgn skali2 tanya kat TUK2 tu yg korng nk pegi cr restoran halal. Abes korng kene tipu mcm kitorng! Hahaha..bygkan mkn tak seberapa skali kene sorng rm40! Dats too much ok! Cr 7E! [kata kunci…hehe].

Shoping kompleks bertimbun. Depan blakang, kanan, kiri bertimbun. Cnvinientlah…aku bg 5 star! Hehe~~ aku xpasti aku ade amek or x gmbr hotel tu, nnti kalo ade aku post kat sini.

Ok meh kite tgk gmbr2 plak..

Gambar2 ni diambil masa malam ari pertama kat Bangkok. Ni sume dekat kawasan sekitar hotel je. Meriah skali ye…

Atas kiri : decoration dekat depan centrepoint [skang dh terbakar sbb war aritu] nice kan? Yg wane biru tu pokok krismas. Besar yg amat! Nnti ade pic dier.

Atas kanan : Gucci, dior ye rakan2…

Bawah kiri : ni mural depan centrpoint tu. Ramai ah org amek2 pic kat sini.

Bawah kiri : coach! Ms ni ade sale rsnye, tp xsempat nk menjenguk..hehe

Ok next pic,

Atas kiri : yeah..anda tau apakah itu ABSOLUTE? If not mistaken it’s a type of vodka rsnye. Ni suasana depan centrepoint. They hv LOTS of open air club mcm tu..ramai2 org hang out sama2 lepas abes ofis keje kan, byk sgt2..ade live performance. N kmfem2 lah ade todi! Dier ade bekas spesel isi arak ni. Tinggi melangit! N diorng minum ramai2. Bg org islam xblh ah. Haram ye kawan2 minum arak ni..seawal pukul 6ptg, yela 6tg dah start gelap..kirenye kat malaysia dlm kol 7pm lah…

Atas kanan : dekorasi krismas

Bawah kiri : yeah..siam paragon! High end shoping centre. Mahal. Tp LEVI’S MURAH!

Bawah kanan : dekorasi lagi~~

Ha…kalo korng terer ni ape? Hehehe..kalo dekat Malaysia, majority islam maka adalh surau! Kat Bangkok, mostly budha, maka adelah tokong2 kecik mcm ni…byk! Setiap shopping cmplex mcm ade bnda ni..ni kat depan platinum shopping cmplex [sebelah hotel je] ni kecik je. Plg grand aku tgk kat depan centrepoint. Besar! Ramai yg lalu lalang situ singgah jap, bakar colok utk dipersembahkan pada tuhan mereka.

Itu dia! Pokok krismas berlampu terbesar yg aku penah tgk! Hahaha…besar ok! Sama tinggi dgn bangnan centrepoint tu rsnye. Aku ckp2 centrepoint ni korng mesti ingt kan? Shopping cmplex inilah yg hamper musnah dlm kebakaran masa kacau bilau aritu…kat bhgn tengah dier abes ranap tros.

Hehehe..nampak x ape yg aku nmpk? 2 TIER LRT SYSTEM! Bilelah Malaysia nk ade mcm ni kan? Kat Singapore 2 layer underground. Tp ni upperground…korng kene mahirlah bc peta sbb mmg bersimpang siur ok. Tp it’s a great experience lah..kawasan ade krusi2 putih tu very sweet tp xde org brani nk duduk sbb actually dier mc made small fountain dekat stu..hehe..but sweet lah..hehe

Ni lah centerpoint nye..nmpk x tokong2 kecil kat sebelah kanan tu..yg besar tu yg kat sebelah kiri tu, yg dekat dgn poster isetan tu..

HAPPY READING GUYS!

TO BE CONTINUED……

TRAVEL – BANGKOK 2009[HARI PERTAMA.1]

•June 20, 2010 • 2 Comments

Orait, post blog kali ni aku akan ceritakan serba sedikit tentang kegilaan baru aku. TRAVEL! Yup..sejak kebelakangan nix tau nk ckp ape tapi amat2 suke utk travel! Skang kite cite pasal pengalaman yang aku dpt masa pegi Bangkok tahun lepas. Tarikh sekitar 2 hingga 5 disember 2009. Masa tu tgh amanlah..org tgk hepi2 nk sambut krismas…post pasal travel ni akan lebih byk gmbr. Yela nk share dgn korng2 sume kan…ade rezki nnti korng blh dtg ke Bangkok. A great place to travel! Entry pasal travel ni aku akan buat ikut hari aku kat satu2 tempat tu…sng nnti korng blh plan elok kalo nk ikot lah kan.ok enjoy!

FLIGHT – kali ni aku amek MAS. Sbbnya aku last minit br dpt kmfemkan dgn romano yang aku dpt join dier g sana. Kire temnalh dier kan. Dier g konferens, aku plak g jalan2..hehe..lg 1 sbb amek MAS sbb bile bandingkan dgn AirAsia lebih murah. Yela sbb dah last minit kan? Tiket around RM500++ cmtu xsilap ah..seperti biase servis MAS thumbs up! Hahahha..aku makan segala jenis makanan yg ade dlm flight tu..kecuali alcohol bev lah kan..mana boleh. Haram. Tapi mamat2 omputih tu mmg enjoy abes. Yela in-flight bev..FREE FLOW! Dasatkan..alih2 kuar flight mabok terus! Hahaha..

KETIBAAN – bagi sape yang xtau nama airport Bangkok adalah SUVARNABHUMI AIRPORT. Tp org pronounce as SUVARNABHUM… xtau sbb ape. KLIA lg lawa! Hahaha…sampai2 je, after krng lepas imigresen, amek beg ape sume, terus ke stesen teksi / bas. Waktu tu lrt dr airport xde ag..tp skang aku rs dah ade da. Naik teksi yang berdaftar ye. Jgn nk ngade2 naik teksi ulat tu. Kene cekik darah nnti ko gak yg membebel. Kat stesen teksi tu nnti korng ckp je dgn org yg jaga kaunter tu dier akan dptkan teksi utk ko. Jgn risau. Teksi sume hebat2…Nissan, Toyota. Mmg selesa habeslah.

TIP : KALO DI NGR ORG, KORNG NK CALL2 MALAYSIA, BLI SIMKAD DIORNG. MURAH! Itu yg romano buat. Aku x, huhu..hasilnya balik2 malaysia bil paham2 jela..hahaha….

HAHAHA..aku rs korng nmpk ape yg aku nmpk. Hehehe..nk wat cmne kan, dah Negara diorng tu industrinye…

Ni teksi yang aku naik, mmg best. Selesa sgt2…pemandu dier blhlah ckp English skit..sporting jugak! Hehe..n 1 more thing, dier bwk teksi mmg berdesup ok! Aku smpi gerunlah. Dier tibia skali 140km..mmg gugur japlah jantung ni..hehe…yg korng tgk clear smcm je trafik kat bangkok tu kan, jgn tertipu! Haha..tu sbb jln ni adalah jln highway. Nnti aku tunjuk kat korng betapa dasatnya jem kat Bangkok..perjalanan ke hotel yg terletak di tgh2 bndr Bangkok adalah dlm 300 – 400 baht. Dlm RM40.

Ni resit yg korng wajib amek kat stesen teksi tu. Resit ni penting, coz dier ade state destinasi, pemandu, kereta jenis ape, mcm2 lglah. Dpt n simpan je.

Ok kat bwh ni pemandangan sepanjang dlm perjalanan ke hotel. ENJOY!

PEMANDANGAN KOTA BANGKOK

Selain teksi dan bas, kat Bangkok ade tambahan pengangkutan. Yang atas tu, korng blh naik motor! Fungsi asas sama mcm teksi, berganda murah dalam 10baht = RM1, tp diorng ni bahaya. Laju + skill mencilok yang amat2 dasat. Bygkan smi dlm Wikipedia ade ckp, pernah direkodkan eksiden tercabut lutut sentiasa berlaku sbb pencilokan diorng ni. Dasat kan? Yang kat bawah tu plak namanya TUK TUK. Digerakkan gune MINYAK TANAH! Hehe…laju + pantas + selamatlah jugak + murah! Tp kene hati2 dgn diorng ni, kdg2 diorng suke bwk korng g kedai2 agen diorng. Tp korng jgn takot, diorng pg just nk dptkan kupon je nk ditukarkan dgn minyak. Diorng just nk minx tlg korng masuk kedia, browse, then kuar je. Tu je. Hehe…seharian aku round Bangkok aritu kene 400baht.

YES THIS IS BANGKOK! Hehe..jem dlm Bangkok mmg dah jd lumrah. Blh dikatakakan 24 hours ok Bangkok ni jem! Gmbr atas tu ms dlm pejalanan ke hotel. Dr tempat tu nk ke hotel kalo jln adelah dlm 10min tp aku ade kat dlm kete tu almost 45min! hahaha…tgk dgn pasrah je meter teksi. Hehe…gmbr bawah tu plak ketika subuh dinihari kat Bangkok. Sng cite Bangkok ni mmg kota JEM lah!

TO BE CONTINUE…….

BLOG RE-ACTIVATED!

•June 20, 2010 • Leave a Comment

HELLO!!!

Fuh…rasanya dah agak berkurun kan mcm x update blog ni kan? I’allah aku ingt nk aktifkan balik blog ni…n aku rs blog ni akan aku pelbagaikan balik isi kandungannye. Yela sbb aku rs org masuk blog nip on asyik pk pasal artikel diet2 tu je kan? Kali ni aku nk pelbagaikan isi kandungan blog ni…xnk lah keras smcm mcm dulu kan. Biar variety balik blog ni..hehe…ok TUNGGU!!!!

THE ESTONIANS?

•January 2, 2010 • Leave a Comment

perlu ke ade THE MALAYSIANS? kreatifkan?

a great way to promoe ur local news…hehehe

POOR DAD VS RICH DAD

•November 1, 2009 • Leave a Comment

Poor Dad vs. Rich Dad

HEY GUYS!!!

di bawah ni merupakan antara ilmu2 yg aku dpt bile aku baca buku RICH DAD POOR DAD. its really a great2 book! aku mmg recommend korng sume baca. dan aku dah target aku akan try utk financially freedom by umur aku 40 tahun. i’allah…financially freedom ye…tp aku akan terus bekerja utk tabur bakti pd negara smpilah hayat ada i’allah..heheheh

ENJOY READING!

 

image002 image002 image002
image002 My Poor Dad Said My Rich Dad Said image002
“My house is an asset.” “My house is a liability.” image002
Rich dad says, “If you stop working today, an asset puts money in your pocket and a liability takes money from your pocket. Too often people call liabilities assets. It’s important to know the difference between the two. image002
“I can’t afford it.” “How can I afford it?” image002
The statement “I can’t afford it” shuts down your thinking. By asking the right question, you mind opens up and looks for answers. image002
“The reason I’m not rich is because I have you kids.” “The reason I must be rich is because I have you kids.” image002
“I’m not interested in money.” “Money is power.” image002
“When it comes to money, play it safe – don’t take risks.” “Learn how to manage risk.” image002
“Pay myself last.” “Pay myself first.” image002
Rich Dad always took a percentage off the top of any income he earned. He put that money into an investment account that went toward purchasing his assets. Poor Dad spent all his money first and never had any remaining for investments. image002
Believed that the company you worked for or the government should take care of your financial needs. Believed in financial self-reliance and financial responsibility. image002
Focused only on academic literacy. Focused on financial literacy as well as academic literacy. image002
Learned only the vocabulary of academia. Learned the vocabulary of finance – “Your words are the most valuable tools you have.” image002
“I work for my money.” “My money works for me.” image002
Thought that making more money would solve his financial problem. Knew that financial education was the answer to his financial problems: “It’s not how much money you make that’s important – it’s how much money you keep and how long you keep it.” image002
image002 image002 image002